Popboks - AJS NIGRUTIN & BVANA - Fujznem Džigili [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 22.10.2009. 12:40 · 12

AJS NIGRUTIN & BVANA

Fujznem Džigili

(Multimedia Records)

Prst gurnut u oko javnom moralu ili sračunat marketinški potez? Saradnja Bvane i Ajsa Nigrutina je rezultirala jednim prilično zabavnim delom

Uroš Smiljanić

Ocena:
6


6/10
 

Ajsa Nigrutina baš ubija to što se deo beogradskih devojčica loži ekskluzivno na prave crnce a ne na lokalne repere. Još pre pet godina je ogorčeno repovao o tome kako se „bičarke karaju sa crncima“, a već u trećoj pesmi na albumu Fujznem Džigili on i Bvana hvale se da su „bolji nego crnje“. Iako ovo zvuči detinjasto i karikaturalno, dobro je čuti da njih dvojica smatraju da (ponovo) treba da se dokažu kao reperi. Otud je i Fujznem Džigili nešto bolja ploča nego prethodna dela oba autora. 

AJS & BVANAU Ajsovom slučaju, letargični album Kajmak i katran kojim je gađao klijentelu Velikog brata i tabloidnih magazina delovao je neusmereno i neinspirisano, a Bvanin nedavni drugi album Na nivou prosečne cigle je bio sagrađen više od reciklaže i isforsirane harizme, nego od nekog postojanijeg građevinskog materijala. 

U tom smislu, pomalo čudno može delovati da su dvojica veterana 43-23 ekipe odabrali da naprave album koji će se fokusirati samo na jednu temu: kanabis. Kontroverze koje će ovo pre ili kasnije da izazove mogu naškoditi pre svega Ajsovom javnom imidžu, ali sa druge strane, tematski fokus je pomogao da ovo bude zdravija ploča od recentnih izdanja njenih autora.

Koliko god čudno zvučalo, Fujznem Džigili jeste ploča za dokazivanje. Dvojica emsijeva su pred sebe stavili izazov da u 19 pesama pričaju o istoj temi i osmislili dovoljno svežih varijacija da album ne zvuči repetitivno i predugačko. Od gotovo religioznih pohvala opojnim svojstvima THC-a, preko anegdota iz noćnog života pokretanog istim gorivom, do paranoidnih storija potheada od staža, Fujznem Džigili se uglavnom dobro drži i zvuči solidno sveže.

Ajs na ovoj ploči koristi sve iz svog emsijevskog repertoara pokazujući da se setio kako harizma ipak nije dovoljna (jer da jeste, Mentol Men iz Blind Business bi bio jedini domaći reper koji nam je potreban), pa otud i recimo halucinantni, gotovo freestyle tok svesti u prvoj strofi Bolji nego crnje. Bvana je uobičajeno solidan sa povremenim upadanjem u kliše. 

Problem ove ploče takođe je povezan sa njenom tematskom ograničenošću. U sat vremena repovanja o gandži, ni Ajzak ni Bvana gotovo nijednom ne zvuče kao da govore o stvarnom životu. Paradoksalno, repovanje o nečemu što tako dobro poznaju, na kraju zvuči najviše kao stilska vežba, manje kao odsecanje delova stvarnog života kako su stare pesme šire 43-23 ekipe umele da zazvuče. Indikativno je da gostovanje pokojnog Moskrija na pretposlednjoj (neimenovanoj) pesmi deluje kao jedini momenat na albumu gde se slušalac trgne i pomisli kako zaista sluša ispovest živog čoveka, ne samo simpatičan vic na temu marihuane. 

Pored dragog pokojnika, tu su i neizbežni Hejter Luća, Skaj Vikler i uobičajeno sjajni bokelj Noyz, a uz bitove koje isporučuju provereni autori (Kruks, Timbe, sam Ajs...), ovo je solidno zaokruženo izdanje koje na kraju ipak ne uspeva da umakne atmosferi parodije. Naravno, Ajs i Bvana, kao i drugi 43-23 saborci uvek najbolje funkcionišu kada ironišu hip-hop stereotipove i sami sebe ismevaju, ali ovo je ploča koja počinje omažem/parodijom Wu-Tang Clana i nijednog momenta ne odlazi predaleko od omažiranja i parodiranja, verovatno smatrajući autentičnost za precenjenu.

Dobro, to je njihov izbor. U Srbiji takva kakva jeste, možda je dovoljno i što je za temu albuma izabrano nešto što bi moglo da izazove solidne javne skandale kada dušebrižnicima dosade navijači i homoseksualci. Više bismo voleli umetnost koja nadahnjuje dušu, kakvu je nekad makar Ajs umeo da isporučuje, ali za sada ćemo se zadovoljiti i umetnošću koja provocira malograđane.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 22.10.2009. 12.07.08
    uh, recenzija sa dobrim poentama ali i dosta preterivanja (zahtevi za umetnost koja nadahnjuje dušu wtf?). kod mene je ocena 7.
  • Gravatar for brate
    brate (gost) | 22.10.2009. 12.59.08
    ovako se peva o gandzi https://www.youtube.com/watch?v=JPNI0kJLQzQ
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 22.10.2009. 15.17.26
    Umetnički gledano, kukavna konstrukcija "Srbija, takva kakva jeste" ne sme da bude opravdanje ni za šta. Čak štaviše, to bi za srpski rep trebalo da bude prednost, ali kao što vidimo nije. pomalo je apsurdno gledati ajsa kao nekog koji je suprotstavljen toj, nazovimo je, srbiji, kada je on zapravo lep primer onoga što "ona" u brojnim glavama predstavlja - bio bi hardkor ali da ga ima u velikom bratu i po reklamama, zezao bi se, ali da ga ozbiljno shvataju, prozivao bi sve žive ali tako da ostane dobar sa svima. drugim rečima, bio bi sve, ali na kraju nije ništa. okej, možda sam preoštar, ali takav sam utisak stekao. album nisam slušao, intuicija mi šapuće da je bolje da ga preskočim.
  • Gravatar for fobhophip
    fobhophip (gost) | 22.10.2009. 15.46.37
    pljucnem šlajmili.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 22.10.2009. 15.50.59
    inače, pesma sa moskrijem se zove "______" odnosno "lajna" ili "linija" :)
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 22.10.2009. 16.16.08
    @djape jel to zato sto se drogiro? btw album je hit u svim osnovnim skolama
  • Gravatar for Рале
    Рале (gost) | 22.10.2009. 19.11.55
    Попбокс рецензијом овог албума промовише наркоманију:)
  • Gravatar for 5din
    5din (gost) | 22.10.2009. 21.01.51
    @brate Nije nego ovako https://www.youtube.com/watch?v=xRkpOdRbbsc :)
  • Gravatar for djole
    djole (gost) | 22.10.2009. 22.15.44
    Ovo je za osnovu i nize razrede srednje skole bez bilo kakvog preterivanja. Ako je to ciljna grupa popboksa ja odo' odavde.
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 23.10.2009. 02.18.15
    Nemojte Urketa da mi dirate!!! On samo voli sve sto vole i mladi, jes da su to bas bas mladi, ali nije mu zameriti.
  • Gravatar for Rac-q - Hiphopfob
    Rac-q - Hiphopfob (gost) | 24.10.2009. 07.39.03
    Pa sasvim je normalno da se muzika koju radi Ajs Nigrutin i njemu slični najviše sluša u osnovnoj školi. To zbog toga što 12-godišnjaci prepoznaju tu infantilnost kao nešto svoje. Životna filozofija Ajs Nigrutina je životna filozofija 12-godišnjaka, tako da je to sasvim OK.
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 25.10.2009. 00.50.37
    sajsi ajsi...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.