Popboks - ALEKSANDRA KOVAČ - U mojoj sobi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 10.02.2010. 12:08 · 14

ALEKSANDRA KOVAČ

U mojoj sobi

(aleksandrakovac.com)

Šta se nalazi u sobi Aleksandre Kovač? Sudeći po fotografijama na omotu – puno ploča, instrumenata, nekoliko prelepih haljina Ane Ljubinković, snova koji se ostvaruju i sunca...

Ana Eraković

Ocena:
5


4/10
 

Aleksandra Kovač i na drugom solo albumu nastavlja tamo gde su stale K2. Kristina se odavno iselila, nema je ni u jednom kutku, a tužna je činjenica da se u ovoj državi na pop nebu malo šta promenilo od poslednjeg zajedničkog albuma sestara.

ALEKSANDRA KOVAČAleksandra je jedan od najboljih vokala na domaćoj sceni i njena muzika najčešće odiše optimizmom, što je u trenutku kada na licima prolaznika vidimo ozbiljne izraze pravo osveženje i pokazatelj šta nam to toliko nedostaje.

Da li ste nekad osetili da se neko smeje dok peva? Aleksandra se smeje u skoro svakoj pesmi, jer radi ono što voli i uporno teži ispunjenju svojih snova, nasuprot svima onima koji je mrko gledaju samo kao ćerku poznatog oca sa dovoljno bitnih veza za postizanje uspeha.

Karijeru je izgradila oslanjajući se više na nasleđe američkog soula 60-ih i 70-ih, nego na bilo šta što je njen otac stvorio. Ponekad će zapevati nešto na njegovu melodiju ili iskoristiti tekst majke Spomenke, kao što je uradila u Nedostaješ mi i Halo?, ali i u tim trenucima je i dalje prepoznatljiva. Njena hrabrost se ogleda u tome što stvara pozitivne pesme o snovima i lepim stranama života u opštem društvenom raspoloženju u kom je sve što je veselo plitko, glupo i loše, i u kom se podrazumeva da ste inteligentni ako delujete depresivno i namršteno.

Međutim, ako izvučete ovaj album iz konteksta Srbije 2010. godine, ostaće vam jedno prosečno pop izdanje kakvo je, na primer, Christina Aguilera snimila na početku karijere. Malo r&b-ja, malo soula, malo popa, malo rokenrola (U jednoj sekundi), jedna pesma na engleskom (Remembering Love) i jedna pesma na španskom (Cuando No Estas Aqui) za hispanosrbe kao novostvorenu društvenu kategoriju nastalu usled bombardovanja silnim španskim i meksičkim sapunicama poslednjih 10 godina.

Ni u jednoj pesmi nije jasno da li je Aleksandrin dragi tu ili odlazi, da li je voli ili ne, da li su ona i on još zajedno ili su bili u vezi. Izgleda da je odlučila da žrtvuje smisao zarad dobre rime, pevljivosti (Hoka hej) i atmosfere. Prava je šteta što na album nije uvrštena pesma Jove Jovanovića Zmaja Kaži mi kaži za koju je Aleksandra komponovala melodiju, a koju dečji hor iz njene škole Beogradski glas izvodi besprekorno.

Glavni saradnik na albumu je njen Kerry Krucial – Roman Goršek, a tu su i švedski producent Fredrik Thomander, koji je sarađivao sa nekadašnjim pop senzacijama poput N’Sync, A Teens i No Angels, i Mikel Herzog, španski kantautor poznat samo po učestvovanju na Evroviziji 1998. i u Operaciji Trijumf kao jedan od članova žirija. Malu, ali ne i nebitnu pomoć, Aleksandra je imala od svojih učenika koji joj kao hor pomažu u poslednjoj pesmi na albumu Da li nekad sanjaš san.

Ponekad i nerealno optimistična, Aleksandra Kovač je izgradila svoj svet u kom podražava neka od najvećih imena afroameričke scene. Možda bi zbog toga u Americi bila izložena podsmehu, ali, sa druge strane, ako može bledolika Joss Stone da radi isto to i da bude svetski priznata, zašto ne bi mogla i Aleksandra Kovač da nudi priču o pravoj ljubavi, o lepim i pozitivnim stranama života umotanu u roze soul plašt (i nazvanu To je to ili Opet sam tu).

Međutim, za Aleksandru je ipak pitanje svih pitanja kako opstati na tržištu u zemlji u kojoj devojčice odrastaju sa ubeđenjem da su obrazac seksepila koji nam globalna i lokalna industrija nameću i udaja za imućnog biznismena najbitnije stvari u životu?

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for kalifonija
    kalifonija (gost) | 10.02.2010. 11.23.28
    trece zensko na popboksu. :)
  • Gravatar for jj
    jj (gost) | 10.02.2010. 12.57.11
    "Njena hrabrost se ogleda u tome što stvara pozitivne pesme o snovima i lepim stranama života u opštem društvenom raspoloženju u kom je sve što je veselo plitko, glupo i loše, i u kom se podrazumeva da ste inteligentni ako delujete depresivno i namršteno." Ovde sam definitivno prestao sa citanjem recenzije :) pozz
  • Gravatar for devojčica od 40 leta
    devojčica od 40 leta (gost) | 10.02.2010. 14.52.35
    trude se roman i ona al' bolje nek se drže reklama.
  • Gravatar for Lajko
    Lajko (gost) | 10.02.2010. 14.57.38
    Lep pokusaj AK da napravi album koji ce mozda privuci generacije koje su propustile soul klasike koje AK besomucno plagira , nemam nista protiv ali to smo vec culi.Njene balade su dosadne i naporne za slusanje bolje je prolazila sa K2 kada su tri tona lepo upakovana imala neki smisao .Da je mogla uradila bi nesto van zemlje ali tamo napolju imaju talentovanih na tone a ovde moras da imas mnogo dobre pesme da bi uspeo da skrenes paznju.Omot je odlican ali su pesme totalni napor za razliku od prethodnog . AK ce ostati devojka u pokusaju i dokle god bude radila alubme za sebe nece nista uraditi , pesme se rade za publiku.Istina je da nam je scena siromasna i ko god da uradi nesto dobro je s toga hvala joj sto je digla prosek u pop muzici
  • Gravatar for BGknight
    BGknight (gost) | 10.02.2010. 16.27.52
    Ovo je jedan od najbitnijih domacih albuma, steta sto nije pomenuta muzika i produkcija!
  • Gravatar for Mojsa
    Mojsa (gost) | 10.02.2010. 17.20.41
    Sta hvali ?Bas je dobar album.
  • Gravatar for pera lozac
    pera lozac (gost) | 10.02.2010. 19.01.29
    seksi sa stilom
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 11.02.2010. 09.42.53
    "Međutim, za Aleksandru je ipak pitanje svih pitanja kako opstati na tržištu u zemlji u kojoj devojčice odrastaju sa ubeđenjem da su obrazac seksepila koji nam globalna i lokalna industrija nameću i udaja za imućnog biznismena najbitnije stvari u životu?" A kako to Aleksandra ovim albumom porucuje da udaja za imucnog biznismena nije najbitnija stvar u zivotu???
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 11.02.2010. 12.05.28
    Album nije zadovoljio moja ocekivanja, jer skoro svaka pesma podseca na nesto sto sam do sada culo nekoliko puta, sto na njenom "Med i Melko" albumu, sto kod Ane Stanic, pa nesto kod Norah Jones itd. Do sada nam je Aleksandra pokazala da ume da napravi nesto odlicno, novo, sveze, (pomenuti "Med i Mleko"), ali ovog puta ja sa ovim albumom to nisam osetio!
  • Gravatar for srbija rnb
    srbija rnb (gost) | 11.02.2010. 14.00.03
    Pa ja ne razumem, muzika je licna stvar, logicno je da se album pravi za sebe, pa ako se neko prepozna u emocijama... Nisu mi jasne ove kritike, osim neke licne mrznje. Album je fenomenalan i iznad svakog proseka, cak i u svetskim okvirima. Poslusajte kakve gluposti izdaje Alicia Keys, Aleksandra bar ima ozbiljne pesme. Samo ovde nema ozbiljnih kriticara da bi neko to razumeo...
  • Gravatar for fatamorgana
    fatamorgana (gost) | 11.02.2010. 17.06.01
    mlada alisa izzzuvaaa u odnosu na ej-kej, a pritom je i osetno mladja, rekao bih. zapravo, ne znam ni zasto reagujem na jedno ovako blasfemicno poredjenje.
  • Gravatar for srbija rnb
    srbija rnb (gost) | 12.02.2010. 22.38.26
    Ne poredim nego konstatujem da je ovo bitan album za nase trziste, jer i na zapadu polako sve gore rade cak i najveci. Ne razumem kakve veze ima ko je mladji za dobru muziku?
  • Gravatar for profesor?;)
    profesor?;) (gost) | 22.02.2010. 00.30.42
    Mladi potvrdjuju svoju pripadnost odredjenoj grupaciji i svoj integritet. Na odredjenim mestima se uvek nesto pljuje, a nesto hvali, samo treba zati sta je sta i ko je ko;)
  • Gravatar for Ljuba011
    Ljuba011 (gost) | 10.03.2010. 14.37.28
    @ NIkola Porediti A.K i Anu Stanic je nepristojno. Ha, ha, ha Aleksandra kopira Stanicku:) Decko iz kog si kraja
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.