Popboks - JJ - jj n° 3 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 15.04.2010. 12:30 · 4

JJ

jj n° 3

(Secretly Canadian)

Muško-ženski duo je forma koja se u protekloj deceniji vratila u pop muziku na velika vrata. Nakon svetskog upeha sunarodnika The Knife, sve veći broj ljubitelja okuplja i bend jj

Ana Eraković

Ocena:
6


4/10
 

On piše muziku, ona peva. Ona se zove Elin Kastlander i ima neobično dubok glas, sličan glasu Victorie Legrand iz, takođe dvojca Beach House, i koji je u čistoj suprotnosti sa njenim krhkim skandinavskim izgledom. Njegovo ime je Joakim Benon i zadužen je za jednostavni svedeni zvuk i melanholične obrade hip hop hitova koje neretko nadmašuju originale.

JJOsim toga, o jj se skoro ništa ne zna. Oni uživaju u smišljanju misterija i davanju ponekog neozbiljnog intervjua, zbunjujući tako radoznale fanove i novinare.

Prošle godine u ovo vreme jj se pojavio na muzičkoj sceni i oduševio publiku i kritiku debijem jj n° 2 (prvo izdanje benda je bio singl jj n°  1). Od onda o bendu nismo saznali skoro ništa, a već pred nama stoji jj n° 3.

Neko bi mogao da pomisli da je treći album švedskog dua izašao prerano, ali on i zvuči kao da je nastajao u vreme kad i prethodni, zbog čega mu se možda može zameriti na manjku inovativnosti ali ne i kvaliteta. Muziku jj i na drugom albumu karakteriše raznovrsnost uticaja – od hip hopa, preko folka sa svih strana sveta do ambijentalne muzike.

Album otvara My Life, obrada istoimene pesme koju je reper Game snimio sa Lilom Wayneom, a koja u izvedbi jj zvuči mnogo ozbiljnije, iako je verovatno prvobitna namera bila šala na račun mejnstrim hip hop scene.

U Let Go bend kombinuje zvuke usne harmonike i tipičan Enya refren, u Into The Light se čuje italijanski fudbalski komenatator, dok se Voi Paralate, Io Gioco obraća ljudima koji analiziraju i komentarišu svaki svoj i tuđ problem i pokret, dok im sopstveni životi prolaze.

Zaštitni znak benda je duplo “j” kao skraćenica od Jag (ja na švedskom) i Joakim, kao i neizbežne kapi krvi. Zato je na omotu trećeg albuma na belom listu papira sa jedva primetnim belim krilom kao ukrasom, naslov ispisan krvlju. Bend ovaj gest objašnjava pomalo ironično hrišćanski – njihove pesme su njihova duša, a krv na omotu i sam omot su njihovo telo. Ovakva hrabrost u vizuelnoj prezentaciji pop proizvoda se danas ne sreće prečesto.

U momentu kada veliki broj ljudi ulaže ogromne napore kako bi postali i najmanji deo zvezdanog neba, što stvarajući što promovišući sebe putem društvenih mreža, jj stoji čvrsto na zemlji. Bez želje za isticanjem posebnosti ili originalnosti, bend jednostavno prave muziku i suočava se sa narastajućom popularnošću bez lažne skromnosti.

Trenutno su na turneji sa bendom The XX čija muzika im je i najsličnija. Kažu da su se sa britanskim iksićima sprijateljili zato što i jedni i drugi vole Dreamovu pesmu Take You To My Mama. Pa vi vidite.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for ja
    ja (gost) | 15.04.2010. 15.05.17
    volim ovaj album ^^
  • Gravatar for mim
    mim (gost) | 15.04.2010. 16.35.20
    A zar za The AA jos niko nije cuo?
  • Gravatar for WGoWiLLiTzA
    WGoWiLLiTzA (gost) | 15.04.2010. 17.35.50
    n°3 je album koji se svakako treba preslušati par puta kako bi se zaista zavoleo, za razliku od n° 2, koji je dopadljiv i na prvo slušanje. Mogu JJ to mnogo bolje, i nadam se da će n°4 biti za nijansu bolji od trojke i podjednako dobar kao dvojka.
  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 16.04.2010. 01.41.40
    jadranka jankovic zakon!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.