Popboks - WAVVES - King of the Beach [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 21.08.2010. 17:52 · 4

WAVVES

King of the Beach

(Fat Possum Records)

Teško je poistovetiti se sa mračnim tekstovima (My, my own friends, hate my guts, so what? Who gives a fuck? / My, my own friends hate me, but I don't give a shit) kada vam sve vreme cupka noga

Aleksandra Milenković

Ocena:
4


4/10

Tallasi su nas zapljusnuli iz San Dijega još 2008. godine, kada su izdali zvanični prvenac – Wavvves, za Fat Possum Records, nezavisnu izdavačku kuću koja je mahom bila orijentisana ka nepoznatim blues izvođačima iz Misisipija. Zbog finansijskih i drugih problema, Fat Possum se okreće mlađem i drugačijem zvuku (između ostalog, izdali su drugi, treći i četvrti album sastava The Black Keys).

Okosnicu benda čini jedan čovek, Nathan Williams. On je tu od samog početka, kada je sa tadašnjim bubnjarem, Ryanom Ulshem, u septembru 2008, u podrumu svoje kuće, napisao većinu pesama, snimio, producirao i izdao kasetu pod jednostavnim nazivom Wavves. Već u februaru 2009. izlazi reizdanje u okviru Fat Possuma i tako dobijamo Wavvves, odličnu lo-fi punk noise surf ploču, produciranu ponovo od strane Williamsa na takav način da bi im i Crystal Castles iz ranijih dana pozavideli na nivou noisea i neprepoznatljivosti vokala. Hype počinje, a Pitchfork ih ocenom 8.1 proglašava za “the next big indie thing”.

Nije dugo trebalo da se desi crash and burn: nakon par meseci i manje svirki nego što ima pesama na albumu, na Primavera festivalu u Barseloni, na koktelima od ekstazija i valijuma, Williams vređa publiku, prekida koncert i izaziva tuču sa sopstvenim bubnjarem koji nedugo potom i napušta bend. Loša reputacija baca u zasenak odličnu muziku i tekstove u kojima Nathan na jednostavan i iskren način opisuje svoje demone sa kojima mnogi mogu da se poistovete: dosada, usamljenost, bes, beznađe, droge...

Međutim, u pomoć priskaču muzičari i prijatelji iz drugih bendova, kao i Dennis Herring, producent (The Hives, Modest Mouse...), tako da Wavves ipak opstaje, pa početkom avgusta ove godine izlazi King of the Beach.

Na prvo, drugo i treće slušanje (koliko je potpisnica ovih redova izdržala), ovo je mediokritetsku pop surf ploču sa očiglednim uticajima Beach Boysa i Green Daya iz dana kada je svima osim njima bilo jasno da više nisu punk. Dvanaest pesama koje se slivaju u predugih 37 minuta, idealnih za tinejdžere iz Orange Countyja, kao i za sve trinaestogodišnje surfere i skejtere širom sveta. Muzika uz koju može da se cupka nogom u letnjim danima, a koja isto tako može biti zaboravljena ili zamenjena nekim od mnogobrojnih kalifornijskih bendova koji se bave istim zvukom.

Nathan Williams je opet potpisao skoro sve pesme, pri čemu se tematika u tekstovima nije promenila, a sam naziv albuma i ispeglana pop-surf produkcija ukazuju da je hteo ironičan otklon od talasa bendova poput Vampire Weekend i, recimo, The Drums. Međutim, momci u Beneton džemperima iz VW imaju u svojim pesmama više panka nego ceo King of the Beach, a The Drums su svoju inspiraciju plažama i surfom izneli mnogo inteligentnije.

Na albumu se ipak ističu dve pesme - Idiot, koja započinje neurotičnim Pink Floyd Dark side of the moon smehom, a nastavlja se najžešćim pankom koji je sebi ova ploča mogla da priušti (I would say I’m sorry, but it wouldn’t mean shit); Take on the world ima potencijala (Well I hate my writting, it’s all the same,/and I hate myself man, but who’s to blame?) ali on je ugušen muzički do savršenstva dovedenim optimizmom koji je u potpunoj suprotnosti sa tekstom pesme.

Biće zanimljivo kuda će put navesti Wavves na sledećem albumu. Hoće li ih sve veći hype odvesti u muzičke ponore iz kojih neće moći da se izvuku, ili će se Nathaniel prizvati pameti i snimiti svoj Nevermind koji je najavio pred ovu ploču, onako kako i treba da zvuči - hrabro, glasno, na ivici slušljivosti i sa odličnim tekstovima koji će postati himne nekim novim klincima.



Komentari

  • Gravatar for respekt
    respekt (gost) | 21.08.2010. 17.03.16
    svako ko se ironicno otklanja od the drums mora imati moj duboki respekt, iako nisam preslusao wavves. moj respekt ima i cinjenica da se pojavilo novo devojce medju popbox recenzentima, nadajmo se sa svezim idejama, te ovom prilikom pozdravljam gospodjicu aleksandru.
  • Gravatar for Mirko
    Mirko (gost) | 23.08.2010. 15.20.49
    wavves sam otkrio kopajući po kasetnoj sceni kalifornije. i zaista, prva traka i cd su bili pravo osveženje u nepreglednoj gomili kloniranog rokenrola. ovako nešto se, na žalost, ne može reći i za najnoviji album king of the beach. predviljivo, ispeglano, neiskreno, nezrelo. šteta...
  • Gravatar for Paskal
    Paskal (gost) | 28.08.2010. 22.11.16
    Lepo napisan inteligentan i u najpozitivnijem smislu pretendovano omanji tekst o albumu o kojem se i nema sta reci.
  • Gravatar for Aleks
    Aleks (gost) | 02.12.2010. 23.26.20
    Kako zalutah ovde ne znam, ali prvi komentar na ovom videu sto ste dali je neprocenjiv, iskidao sam se od smeha, eto o cemu ste nasli da pisete. I sto se tice komentara da je idealno za skejtere, mislim da je to velika greska mozda neka grupa skejtera, ali za nase skejtere nikako.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.