Popboks - BRITANSKA MUZIČKA TRGOVINA – Voda u kablovima - New Age ili Sudnji dan? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 25.07.2008. 21:15 · 6

BRITANSKA MUZIČKA TRGOVINA – Voda u kablovima

New Age ili Sudnji dan?

Šefovi četiri najprofitabilnije britanske izdavačke kuće (EMI, Sony, Polydor i Warner) nedavno su pred novinarima izveli grupno prizivanje tržišnih duhova. Jedan kaže da su SMS-ovi za TV programe dokaz da novac u industriji zabave i te kako postoji; drugi da treba pomalo zarađivati od mnogo proizvoda (nekad je bilo obrnuto); treći da muzika prolazi kroz industrijsku revoluciju

Goran Tarlać

Ljudi su prestali da kupuju muziku jer je počela da im smeta, guši ih, ima je previše. Svuda je oko nas. Stotine foldera (albuma!?) s gigabajtima fajlova (pesama?!) na iPodu, mobilnom telefonu, u džepu. Zaludni kritičari prave godišnje izbore sa 200 najboljih pesama, 50 najvažnijih novih grupa… Čak i u Srbiji sve puca od pesama u reklamama, pesama u prodavnicama, pesama u autobusima...

Internet je postao slavina: muzika je zavodljiva reka koja teče i nudi se za siću truda ili para, umesto da sami idemo do izvora i puštamo strast da odluči. Parče albuma ili pesme moguće je dobiti gotovo svuda: u novinama, na mobilnom telefonu, u restoranskom toaletu, na benzinskoj pumpi, na ulici, a navodno se ovih dana u Americi prave i automobili koji imaju ugrađene online prodavnice za kupovinu muzike, filmova, knjiga…

O tome da je muzički biznis već neko vreme u teškoj krizi svedoče i katastrofalni poslovni proračuni divova kao što su Universal, EMI, Sony BMG ili Warner. Ukupno gledano, sa 15% pada prodaje 2007. godina je jedna od najgorih sezona muzičke industrije zemlje u kojoj je ona izvozni proizvod broj jedan – Velike Britanije.

Bez sentimenta

Tokom 80-ih, kako je rokenrol ulazio u srednje doba, muzička industrija je postala debela, i samim tim prečesto gladna. CD revolucija je bila siguran profit za sve velike izdavače. Muzičari u Britaniji su od svakog prodatog diska od 15 funti dobijali po funtu. Bio je to početak ere čiji se kraj nije mogao naslutiti. Sva izdanja s vinila mahnito su objavljivana u CD formatu. Sve što se tada nazivalo pop kulturom donosilo je sumanute količine novca.

Retko ko je računao na to da će početak novog veka doneti galimatijas svih mogućih žanrova, potpuno nove vrednosti, novu zabavu i nove biznis-planove. Nekadašnjih 15 funti za CD izdanje zamenilo je tričavih osam. A da ne pominjemo piratske MP3 diskove, besplatne downloade i ključnog neprijatelja i izdavača i autora: sve veću nezainteresovanost publike, koja uglavnom sa interneta skida po jednu pesmu albuma/benda za koji je zainteresovana dan-dva/sezonu-dve.

S druge strane, postoje i mišljenja da je svetska diskografija u krizi jer tokom 90-ih nije pratila razvoj tehnologija i digitalizaciju društva i biznisa. U to su mogli da se uvere i šefovi EMI-a kad su pozvali fokus-grupu tinejdžera kako bi što bolje upoznali njihove slušalačke navike. Nakon preslušavanja muzike i razgovora, ponuđeno im je da sa oveće gomile diskova uzmu šta god žele. Tinejdžeri su, i ne pogledavši diskove, iz džepova povadili iPode i izašli iz konferencijske dvorane, a biznismeni su shvatili da je “igra gotova”.

Tužan je to ishod za istinske ljubitelje muzike, a naročito za njene izvođače: istina je da za 99% njih novac nikad nije bio primarni motiv. Njihova glad je negde drugde: u stvaranju pesama, povezivanju s fanovima, u sviranju, u „dići ruke, a puk da te slijedi“… Tek posle dolazi trka za dobrim poslovnim ugovorima.

Zavođenje

Guardian je za ovu kugu potražio vidarske travke na vrhu: kroz zajednički razgovor sa Guyom Handsom, Gedom Dohertyjem, Davidom Josephom i Johnom Reidom, šefovima najvećih ostrvskih etiketa.

Guy Hands, EMI (izdavač kog su napustili Blur, Radiohead, Pet Shop Boys, slika gore): Moramo zaustaviti slobodan protok fajlova na internetu, nikako ne smemo potrošaču davati muziku za džabe. Rešenje problema je edukacija, naročito onih najmlađih, do potpunog saznanja o ideji da muzika mora biti plaćena. Ne smemo podizati tužbe zbog ilegalnog downloada, publiku treba zavoditi.

Ged Doherty, Sony: Pre pet godina na izdavanje albuma išlo je oko pet singlova i nekoliko remiksa. Nismo se ni okrenuli, a došli smo u situaciju da, npr., na Timberlakeov album FutureSex/LoveSounds izbacimo 181 dodatni proizvod od kojih su 140 digitalni: zvona za mobilne telefone, desktop pozadine, muzika za igrice... Ne tako davno trebalo je osmisliti kako da s malo proizvoda dobiješ puno novca, a sada nekako ide obrnuto.

Povezano:

Naših pet ciljeva su: 1. fokusirati se na muziku, 2. na izvođače, 3. na fanove, 4. povezati fanove i izvođače, 5. tehnologija je naš prijatelj.

David Joseph, Polydor: Svi pričaju o internetu, ali ne treba zaboraviti da je u Britaniji prošle godine 97% albuma prodato na diskovima. Ako pričamo o ciframa, to je 140 miliona CD kopija. Ne brinite, CD format nikad neće postati kaseta.

John Reid, Warner: Industrija prolazi kroz fundamentalnu tehnološku tranziciju; to je nešto kao industrijska revolucija u muzici. Nastavićemo da istražujemo, razvijamo i investiramo u izvođače.

Veliki magovi&vragovi očito i dalje traže načine da zarade što više novca i, kao što vidimo, konačno su spremni i da menadžment plan javno iznesu.

A bendovi?

Izdavačke kuće su nekad plaćale mlade grupe da idu na turneje kako bi pridobile što više fanova/kupaca. Grupe bi onda prodavale albume i uloženi novac bi se vraćao. Sada se taj balans potpuno narušio: novca od prodaje muzike nema koliko ranije, pa kompanije bacaju šapu ka profitu od tona majica i sličnih suvenira koje grupe prodaju po turnejama. Reč je o tzv. 360-degree dealu, potpunoj kontroli svakog penija, koji čak i izvođači poput U2 nazivaju nemoralnim i neizvodljivim.

Od kako je sveta i veka, ugovori između bendova i velikih izdavača su neka vrsta braka iz interesa, punog nepoverenja, podmetanja i ljubomore. Može li se to promeniti? Mogu li velike kompanije da ubede muzičare da će se ponašati kao pravi poslovni partneri?

Bryce Edge, jedan od menadžera Radioheada, iskreno je objasnio zašto je bend prešao iz EMI-ja u XL Records. „Nova kompanija je ponudila razumnu saradnju: bend ulaže u snimanje ploče, oni u produkciju i promociju. I u tome se krije čar rada s malim kompanijama“, kaže on.

Edge je pojasnio i da Radiohead nije iz hira napustio EMI. Kap koja je prelila čašu bio je trenutak kad njihov šef Hands nije dozvolio bendu da učestvuje u dizajnu omota za In rainbows.

Suši i distorzija

 Uz pokušaj razotkrivanja svih izgubljenih autoputeva, širokih bulevara i slepih ulica kroz koje muzički biznis danas plovi, prepričaćemo iskustvo jedne novinarke londonskog Observera kao ilustraciju ove teme.

Prvi je slučaj promocije albuma The Time grupe Bros, boy-benda kratke ali globalne popularnosti. Godina je 1989, slavi se u petospratnom hotelu The Princes Gate u Zapadnom Londonu. Mlada novinarka ostaje zapanjena prizorom polica s besplatnim diskovima, stolovima sa sušijem, ribom, hamburgerima, ogromnom ledenom skulpturom koja se topi na podijumu za ples...

„Svi atrijumi, svi prolazi, svaki ugao je bio ispunjen glasnom muzikom i ljudima koji lude zbog nje. U toaletima od 40 kvadrata plesačice se deru na sav glas: ’Dajte nam drogu!’“, seća se ona. „I, da, naravno – dobile su je“, dodaje.

Ekstravagantne zabave i još veći ego-tripovi danas deluju kao daleka prošlost. Ne pominjući o kome je tačno reč, kao primer iz sadašnjosti ona navodi nedavnu proslavu nekog benda: mali bar, bez ledenih skulptura i desetina pultova, svakako bez besplatnog pića. „U jednom trenutku nešto se desilo sa zvukom i muzika je postala preglasna. Deo gostiju je ozbiljno protestovao. Ne zbog jačine, već zbog distrorzije. Rekli su da ih izluđuje.“ 

 



Komentari

  • Gravatar for Tomislav Zegura
    Tomislav Zegura (gost) | 25.07.2008. 21.57.59
    Iskreno, nije mi zao debelih budza iz muzicke industrije, jer oni su u najvecoj mjesri ubili muziku, iskrenu muziku, tj njen duh , ogromni tirazi koje su bendovi pravili uslovljavani su nenormalno napornim i dugim turnejama , a bahanalije i dekadencija postajali su svekodnevica, sto je po meni nenormalno i dobro je da tome dolazi kraj, mislim da ce u buducnosti muzicari biti vise muzicari a manje celebrity zvijezde, to se vec desava i to je zdravo, muzicari su i ranije najmanje dobijali od prodatih ploca, mislim da ce se pronaci neki nacini, da se zaradi, ali ne mora svaki muzicar biti milioner,zar ne, a koliko debele budze prihvataju realnost to je pitanje, i sva ta njihova kontrola, ispadaju smijesni , nista lose u tome...i u cinjenici da ce se kvalitet muzike i nastupa uzivo vratiti na cijenu, vidjecemo, meni je zanimljivo
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 26.07.2008. 01.07.17
    prvo se pisalo o propasti formata hip hop albuma, ali sada se sve više govori o kompletnom kolapsu tradicionalne industrije. nikome se ne piše dobro
  • Gravatar for Nemanja
    Nemanja (gost) | 26.07.2008. 02.38.17
    Mudro zborish Tomo... mada ja bih se zabrinuo zbog prevelike prezasicenosti trzishta muzikom, stvarno je svuda ima... Vremenom ce svi bendovi zaradjivati samo od turneja, festivala i nastupa, a svoje diskove ce deliti za dz...
  • Gravatar for New Age ili Sudnji dan?
    New Age ili Sudnji dan? (gost) | 26.07.2008. 02.49.18
    obe stvari. e kad bi se nešto slično desilo s fudbalom... :štojebabimilo:
  • Gravatar for Fifti peni
    Fifti peni (gost) | 26.07.2008. 19.12.44
    hip hop je odavno postao mainstream, ali više nije alfa i omega, karta na koju su svi jedno vreme igrali kako bi brzo zaradili. ili jednostavno ostali sveži u doticanju s trendovima na koje se lože mladi. pre 7-8 kada je eminem zabeležio početak dotada neviđene invazije hip hopa u mainstream, "eminem show" je obarao je rekorde prodajom od osam miliona tiraža. od tada se nijedan jedini hip hop album nije se prodao toliko :(
  • Gravatar for Tomislav Zegura
    Tomislav Zegura (gost) | 26.07.2008. 23.41.28
    Samo da jos dodam i to ,da napredak tehnologije vec omogucava da muzicari imaju kucne studije (koji ce sigurno zamijeniti velike studije)i da im nece trebati ogromni budzeti za snimanje albuma,sto olaksava djeljenje muzike preko interneta, a za trziste ko zna, imslim da ce tako jace zivjeti regionalne scene koje se mogu povezivati svakojakim danasnjim kanalima sa slicnima u svijetu i da ce ljudi koji vole muziku imati izbora , a tu se umanjuje prostor globalistickom ukusu za mase, ma mozda samo lupam :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike