Popboks - STRAVA U ULICI BRESTOVA – Samuel Bayer - Strava više ne stanuje ovde [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.06.2010. 12:30 · 3

STRAVA U ULICI BRESTOVA – Samuel Bayer

Strava više ne stanuje ovde

Freddy Krueger je još jednom uskrsnuo. Ovoga puta, bilo je bolje da su ga ostavili mrtvog

Đorđe Bajić

Ocena:
3


3/10

Naslov originala: A Nightmare on Elm Street
Scenario: Wesley Strick & Eric Heisserer
Uloge: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner, Rooney Mara, Katie Cassidy
Žanr: horror
Trajanje: 95 minuta
Proizvodnja: SAD, 2010.

Producentska kompanija akcionog maestra Michaela Baya, Platinum Dunes, specijalizovala se za štancovanje horor prerada. Posle iznenađujuće solidnog Teksaškog masakra motornom testerom (2003) i podnošljivog Amitvila (2005), usledili su katastrofalni Autostoper (2007) i u zbiru razočaravajući Petak 13-i (2009).

Strava u Ulici brestova (2010) može da se po svojim dometima smesti negde između druga dva navedena naslova. Najnoviji rimejk ne poseduje čak ni vizuelnu atraktivnost novog Petka 13-og, što čudi imajući u vidu da je film koštao 35 miliona $ i da ga potpisuje iskusni i nagrađivani režiser spotova Samuel Bayer (sarađivao sa Nirvanom, Metallicom i mnogim drugim izvođačima sa A liste).

Nije tajna - izvorni film iz 1984. godine ubraja se među najvoljenije i najuticajnije horore svih vremena. S manje od dva miliona dolara, Wes Craven je snimio film koji nije savršen u svim tehničkim aspektima, ali koji dan danas sjajno funkcioniše i spada u sam vrh američkog nezavisnog horora. Bayer je imao mnogo bolju startnu poziciju (čitaj: više novca), ali je nije iskoristio na zadovoljavajući način.

Scenario, samo labavo zasnovan na izvorniku, neuspešno pokušava da poznatu priču usmeri u novom pravcu. U rimejku, Freddy više nije ubica dece, već gnev roditelja,  linč i kasniju osvetu “iz groba” izazivaju optužbe za pedofiliju (Freddyjeva smrt je prikazana u okviru nespretno udenutog flešbeka/sna tokom druge polovine filma). Tek pri samom kraju, rimejk pokušava da poentira koristeći ovaj novi motiv – ali rezultat je mlak i nedorečen, kao i film u celini.

Režija je pristojna, niko ne ispada iz kadra, ali nema tu ni trunke žara. Nova Nancy (Mara) je jedna nezanimljiva heroina, potpuno otuđena od priče, čak antipatična. Kyle Gallner (Opasna Dženifer) je u vizuelnom i glumačkom pogledu slaba zemena za Johnnyja Deppa koji je debitovao u Cravenovom filmu. Katie Cassidy (horor rimejci Kad stranac pozove i Crni Božić, serija Harperovo ostvo, akcioni hit 96 sati) je upadljivo prestara za ulogu tinejdžerke, što dovodi do neplaniranog komičnog efekta - scena u kojima “srednjoškolka” Kris (Cassidy) razmenjuje nežnosti sa Jessijem (Thomas Dekker) kao da je omaž Diplomcu.

Jackie Earle Haley je navukao rukavicu Freddyja Kruegera i obukao crveno-zeleni džemper, preuzevši ulogu koju je Robert Englund učinio legendarnom. Haley je sasvim solidan glumac sa višedecenijskom karijerom (prošle godine smo ga gledali kao Rorschacha u Nadziračima, a nedavno je imao efektnu epizodu u Zatvorenom ostrvu), ali njegov Freddy nije ni najmanje strašan. Za razliku od originalnog filma u kome se ubica sa sečivima uglavnom krije u senkama, rimejk rano ogoljuje Kruegerovo spaljeno lice. Nova maska je (s izuzetkom nepotrebnih CGI intervencija) prilično uspela, ali, posle prvog šoka, gubi na efektnosti.

Da stvar bude još gora, scene ubistava deluju zbrzano i ne poseduju potrebnu napetost. Za razliku od većine slešera koji su sputani realističnim okruženjem, u košmarnom Kruegerovom svetu sve je moguće. Rimejk slabo koristi ovu svoju potencijalnu prednost, tako da su scene noćnih mora začuđujuće nemaštovite, loše kopije onoga što je Craven osmislio četvrt veka ranije. Uporedite scene koje se nalaze u oba filma -  Kris/Tininu levitaciju ili napad na Nancy u kadi. Razlika je u klasi.

Nova Strava u Ulici brestova je jedan sasvim nepotrebam film. Na osnovu imena i starih fanova rimejk se već u prvom talasu distribucije višestruko isplatio producentima, ali to ne menja činjenicu da se radi o ubedljivo najlošijem filmu iz franšize – uključujući svih šest delova prvobitnog serijala i dve varijacije na temu (Nova noćna mora, Fredi protiv Džejsona). Istina, moglo je i gore, film poseduje određeni stepen tehničke kompetencije, ali to nije opravdanje koje može da opere Baya i Bayera. Njih dvojica su zaslužili da ih “pravi Freddy” poseti u snovima. Možda bi tada naučili kako se pravi dobar film strave i užasa.



Komentari

  • Gravatar for Uros
    Uros (gost) | 29.06.2010. 21.43.18
    Hahaha! Svaka cast za poslednje dve recenice recenzije: "Njih dvojica su zaslužili da ih “pravi Freddy” poseti u snovima. Možda bi tada naučili kako se pravi dobar film strave i užasa."
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 30.06.2010. 02.29.35
    Film zasluzuje bar 5/10. Nazalost, najlosija uloga u filmu jeste sam Fredi, koji je na trenutke sve, ali samo ne strasan! Inace, iznenadjujuce dobre uloge dva glavna lika!
  • Gravatar for .
    . (gost) | 13.08.2010. 22.33.16
    Kakav je ovo odmak od Riblje Čorbe? Strava više ne stanuje ovde? Valjda Strava(Ljubav) ovde više ne stanuje.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi